Pantheon, che cosa sei bella!!

Dwalend door de stad op zoek naar nieuwe gebouwen, kerken, beelden en/of schilderijen die mij opnieuw verwonderen kom ik vaak uit bij het Pantheon. Ondanks de drukte van toeristen is het Pantheon voor mij toch wel één van de mooiste en indrukwekkendste gebouwen van Rome.

Het Pantheon is naar alle waarschijnlijkheid één van de oudste gebouwen in Rome. Een eerste ‘versie’ van het Pantheon zou enkele jaren voor de jaartelling al zijn gebouwd. In de eeuwen daarna is het Pantheon vaak herbouwd nadat het onder andere door natuurgeweld was vernietigd. Het Pantheon zoals we hem nu nog zien is uit de tijd van Keizer Hadrianus (tweede eeuw na Christus).

IMG_0312

Er zijn een aantal zaken die het Pantheon bijzonder maken. Mogelijk ten eerste de geschiedenis van het Pantheon. Ooit gebouwd als tempel en gewijd aan onder andere de god Neptunes. Rond de zesde eeuw na Chr. is het Pantheon aan de paus geschonken die het gebouw omvormde tot een kerk. Dit heeft het Pantheon echter niet gered van plunderingen en vernielingen. Het zijn voornamelijk de pausen zelf geweest die verschillende dure materialen van het Pantheon hebben geplunderd zodat deze gebruikt konden worden voor nieuwe beelden en/of gebouwen in de stad. (Iets wat in de tijd redelijk normaal was om te doen en veelvuldig gebeurde). Pausen hebben niet alleen toegestaan dat er plunderingen plaatsvonden, zij hebben ook opdrachten gegeven om verfraaiingen aan te brengen. Zo heeft Bernini twee torentjes op het dak geplaatst. Deze kregen al snel de bijnaam ‘ezelsoren’ waarop zij vrij snel weer zijn verwijderd. De paus ‘verloor’ in 1870 zijn zeggenschap over het Pantheon, dit door de eenwording van Italië in 1870 en zo kwam het Pantheon in handen van de koning van Italië.

Wat het Pantheon ten tweede zo bijzonder maakt is het gebouw zelf, en dan voornamelijk de constructie. De doorsnee en de hoogte van het Pantheon zijn namelijk geheel gelijk, 43.30 meter om precies te zijn. Maar voornamelijk het gat in de koepel met een diameter van 9 meter maakt het Pantheon in zijn constructie uniek. Het gat in de koepel wordt de oculus genoemd. De oculus symboliseert de zon en is naast de deuren de enige lichtbron van het Pantheon. De koepel staat elk jaar op Pinkersterzondag in grote belangstelling. Op deze dag klimmen brandweermannen op het dak van het Pantheon en laten zij rozenblaadjes naar beneden dwarrelen.

Wat het Pantheon als derde en laatste zo bijzonder maakt zijn de graven die er te vinden zijn. De eerste twee vorsten van Italië hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Ook de vrouw van Koning Umberto I ligt hier begraven. Maar het is vooral de graftombe van de schilder Rafaelllo die veel bekijks trekt. Op zijn graftombe valt de volgende tekst te lezen: ‘Dit is de graftombe van Raffaello, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen, en als hij stierf, met hem te moeten sterven’. Deze tekst geeft aan hoe groot de schilder Rafaello was en hoe zonde het is dat hij slechts zevendertig jaar is geworden.

Een Romeins gezegde luidt; ‘wie Rome bezoekt zonder het Pantheon te hebben gezien, keert terug als een ezel’. Lijkt me genoeg reden om wanneer je in Rome bent een bezoek te brengen aan dit eeuwen oude, historische en zo karakteristieke gebouw! Het Pantheon zo beschrijvend maakt eigenlijk dat ik nu gelijk weer een kijkje wil nemen en mij weer laten verwonderen door het Pantheon, want dat doet het nog steeds bij ieder bezoek wat ik er breng. Ach wie weet, misschien wandel ik er morgen gewoon weer langs…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s