Het liefdesverhaal van Raffaello en Margherita

Raffaello was een gerespecteerd schilder in de 15de eeuw. Hij stond niet bekend als één van de meest inventieve schilders maar wel één die snel nieuwe technieken kon aanleren en die de schilderkunst volmaakte. Raffaello excelleerde onder andere in het maken van portretten. Echter moet niet voorbij gegaan worden aan ander werk van Raffaello, want zeer bekend zijn ook vier kamers in Vaticaanstad en villa Farnesina. Wie in Rome komt zou eigenlijk altijd villa Farnesina moeten bezoeken. Deze villa behoorde tot een rijke familie en Raffaello had tot de opdracht gekregen om het huis te ‘versieren’ met fresco’s. Villa Farnesina is, voor mij, een van de mooiste plekken van Rome. En rondom de villa en Raffaello hangt een liefdesverhaal wat de villa alleen maar mooier maakt en je op slag verliefd laat worden.

IMG_3547Gedurende het werk aan villa Farnesina leerde Raffaello de bakkersdochter Margherita kennen. Een meisje van een lagere komaf zou eigenlijk geen partij horen te zijn voor een bekend schilder. En juist om deze reden is de relatie tussen hen twee nooit hardop uitgesproken. Echter bleek wel dat Raffaello zo in beslag genomen werd door de liefde voor Margherita dat het werk in de villa langer duurde dan gepland. Om het werk te versnellen en om de fresco’s een lofzang te laten zijn aan de liefde, feest en vrolijkheid (Raffaello schilderde per slot van rekening de bruiloft van Cupido & Psyche) werd besloten om Margherita de villa in te smokkelen op de dagen dat Raffaello aldaar aan het werk was. Ook op de dagen dat Raffaello in Vaticaanstad aan het werk was, was Margherita bij hem.

In de geschiedenisboeken valt te lezen dat de liefde tussen Raffaello en Margherita enkel bij een klein gezelschap bekend was, dit dus vanwege het verschil in rang en komaf. Dit heeft Raffaello er echter niet van weerhouden om een portret te schilderen van zijn grote liefde; La Fornarina. En het is juist dit schilderij geweest die de liefde tussen hen bekend heeft gemaakt. Onder een aantal verflagen is te zien dat Margherita een trouwring draagt inclusief een armband met de naam van Raffaello erin gegraveerd. Ook zouden er maretakken te zien zijn geweest.

Hoe het ook zij, de liefde voor Margherita heeft Raffaello naar grote hoogte doen stijgen. Zijn werk in Villa Farnesina en in Vaticaanstad zijn ware schoonheden. In Villa Farnesina is onder andere de nimf Galatea te zien. Zij vaart op de oceaan op een schelp, die wordt voorgetrokken door twee dolfijnen. Maar het mooiste werk is wel het huwelijk van Cupido (Eros) en Psyche. En waar liefdesverhaal die geheel op zichzelf staat.

IMG_2529

Raffaello is slechts zevenendertig jaar oud geworden. Wat zijn precieze dood heeft veroorzaakt is niet bekend. Margherita zou na de dood van haar grote liefde zich hebben terug getrokken in een klooster. Het graf van Raffaello is in het Pantheon, een zeer grote eer voor een kunstenaar. Gezien het opschrift van zijn graf wordt duidelijk hoe groot Raffaello was in die tijd. Er valt te lezen: Dit is de graftombe van Raffaello, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen, en als hij stierf, met hem te moeten sterven. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s