Festa di Roma

Tegen het einde van de maand april lijkt het wel alsof het seizoen van feestdagen begint in Rome. Ik heb het idee dat ik op dit moment van de ene herdenking naar het volgende feest leef. De start van de festiviteiten lijkt te liggen op 21 april. Zoals in een eerder blog aangegeven viert Rome op deze dag zijn verjaardag.

De festiviteiten rondom de verjaardag van Rome duurden ook dit jaar weer enkele dagen. Traditiegetrouw vond er weer een optocht plaats van uitgedoste Romeinen (verkleed als gladiator) vanaf de via dei Fiori Imperiali langs het Colosseum naar het Circus Maximus. Aldaar vonden ook allerlei spelen plaats en zijn gladiator gevechten nagespeeld. Ik heb mij laten vertellen dat daar ook ‘het’ gevecht van Romulus en Remus (over wie nou uiteindelijk over de stad mocht gaan heersen) is nagespeeld om de Romeinse kinderen kennis te laten maken met de oorsprong van hun stad. Gelijktijdig aan deze datum opent ook de gemeentelijke rozentuin weer zijn hekken. rozentuin-Rome

De rozentuin bevindt zich op het voormalige joodse kerkhof van Rome. Vanaf dat moment kan een ieder in Rome genieten van 1100 verschillende rozen in een speciale tuin die uitzicht biedt op de Palatijn heuvel. De geur van verse rozen is daar bijna overweldigd.

Slechts vier dagen na de verjaardag van Rome vindt er een landelijke feestdag plaats, giorno della liberazione. Italië herdenkt hier zijn vrijheid. Op 25 april 1945 is Italië bevrijd uit de Duitse handen. Met deze ‘bevrijding’ kwam er ook een einde het tijdperk van Mussolini. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat Mussolini maanden eerder van zijn ‘troon’ was gestoten door tegenstanders van zijn strenge regime. Dit ‘einde’ en de bevrijding van de Duitsers waardoor er voor de Italianen een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog wordt hier dus gezamenlijk gevierd. Zoals ook in Nederland wordt er op verschillende plekken in het land stil gestaan bij de oorlog en de verliezen die daar geleden zijn. In Rome vind deze jaarlijkse herdenking plaats op het bordes van het altaar van het vaderland, il Vittoriano.

En slechts een paar dagen later is het 1 mei, la festa del lavoro. De dag van de arbeid is voor de Italianen een heuse feestdag. Voor de oorsprong van dit feest moeten we terug in de tijd. Sinds eind 18de eeuw wordt er in Italië al gestreden voor betere arbeidsrechten. Om hierbij stil te staan wordt deze dag op verschillende manieren gevierd. Enerzijds worden er in de stad demonstraties gehouden en anderzijds vinden er vrolijke festiviteiten plaats, zoals een gratis pop/ rock concert. Dit concert bleek bij mij om de hoek te zijn waarop een bezoekje natuurlijk niet kon uitblijven. Het hele concert deed denken aan een goede festival dag; muziek van veel verschillende artiesten, surprise acts, stands met eten en drank en (onvermijdelijk) dronken mensen aan het einde van de avond.

Na al deze belangrijke datums hebben de Italianen even een kleine maand de tijd om weer bij te komen en zich op te maken voor 2 juni aanstaande. Op deze dag vindt la Festa della Repubblica plaats. De dag dat Italië in 1946 een republiek werd, maar ook de dag dat de verdeeldheid tussen Noord en Zuid Italië duidelijk werd. Want slechts 56% stemde voor een republiek, het resterende percentage had graag een monarchie gebleven. De uitslag maakte in ieder geval een einde aan een relatieve korte periode van een koninkrijk. Italië heeft slechts vier koningen gekend in een periode van nog geen negentig jaar. Met dit referendum werd er nog een historisch feit op de kaart gezet, het was namelijk de eerste verkiezing waarbij vrouwen ook hun stem mochten uitbrengen. Om deze dag te vieren zal er een militaire parade plaatsvinden op de via dei Fori Imperiali, de weg die eerder in het begin van de 19de eeuw op last van Mussolini is aangelegd en het belangrijke historische hart van de stad kruist. En ik zal aan de zijlijn staan om alles te bewonderen….

 

 

 

 

 

 

3 gedachten over “Festa di Roma

 1. Lijkt me onzettend gaaf om mee te maken deze feesten ter ere van de oprichting van Rome. Denk dat we volgende ook zeker rond deze tijd naar Rome gaan om dit ook mee te maken. Vraagje, zijn er ook ‘s-avond speciale feesten en voorstellingen en weet je waar ?

  Like

  • Hoi Angelina,
   wat leuk om een reactie van je te krijgen. Morgen staat in het teken van de dag van de Republiek. Voor welk feest zou je willen weten of er ’s avonds ook feesten zijn? Dan kan ik even wat voor je gaan uitzoeken.

   Cari Saluti!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s