caffè, caffè, caffè

Wie aan Italië denkt, denkt vrij snel ook aan koffie. En in alle uithoeken van Italië is de koffie dan ook zeer belangrijk. Of je nu in een grote stad woont en je ontbijt dagelijks nuttigt in een bar of in een klein dorpje woont waar het juist meer lijkt te gaan om het sociale aspect. Met welk doel dan ook, uiteindelijk gaat het de Italiaan om de smaak sensatie van de koffie. Het maken van koffie is dan ook echt een wetenschap en niet voor iedereen weggelegd. Rome kent heel héél veel koffiebarretjes. De één nog mooier dan de ander of juist heel authentiek en typisch Italiaans.

IMG_6454

Ik denk dat we met een gerust hart kunnen zeggen dat de koffie een onderdeel is van de cultuur van Italië. Dit maakt dat er heuse ‘gedragsregels’ bestaan over het drinken van koffie. Sommigen zullen de regels mogelijk eerder ‘de geboden’ noemen. Zo zal men nooit maar dan ook nooit een cappuccino bestellen na een maaltijd. Met andere woorden een cappuccino kan alleen in de ochtend. In de middag is een caffè macchiato (espresso met een scheutje melk) echter wel toegestaan. Een andere regel is dat men de koffie staand nuttigt. En ten derde, de Italiaan zegt dat je de koffie moet drinken zoals deze bedoeld is. Dus geen hazelnoot smaakjes of dergelijke. Wanneer je deze regels onthoudt kan je geen flater slaan in een koffiebar.

Een bezoek aan een koffiebar start vaak bij de kassa. Vaak betaal je de koffie vooraf en dien je dus een keuze te maken aan de kassa. Bij de kassa hangt vaak ook een bord met alle verschillende soorten koffie. Met natuurlijk met stip bovenaan de normale Italiaanse espresso, dus niet zoals wij het gewend zijn in Nederland. Andere koffies zijn bijvoorbeeld caffè ristretto, caffè macchiato, caffè lungo (of caffè Americano), latte macchiato, caffè doppio, caffè Latte, caffè con panna, caffè coretto, café crème, cappuccino of de Granita al Caffè.

Nog altijd weet ik niet alle koffies te onderscheiden. Onlangs heb ik geleerd wat de wat de caffè corretto is. Als je corretto namelijk vertaald naar het Nederlands lees je correcte koffie of juist gecorrigeerde koffie. Bleef dus alsnog een raadsel wat deze koffie inhoudt. Navraag leerde dat er een scheut alcohol doorheen gaat. Maar van alle koffie soorten blijkt er zelfs ook een ‘aalmoes’ koffie te bestaan. In kleine barretjes komen nog wel eens daklozen mensen binnen die vragen om een caffè sospeso (een uitgestelde koffie). Juis de kleine barretjes houden nog geheel ouderwets hun verkoop van de koffie bij op een papiertje. Wanneer er een tip wordt gegeven, wordt dit geld weggelegd voor een caffè sospeso.  Wat een mooi gegeven!!

Zo langzamerhand begin ik mijn eigen favoriete koffiebarretjes te ontdekken. Al blijven er ook een aantal die enorm toeristisch zijn maar die wel één van de beste koffies hebben. Te denken aan caffè Tazzo d’Oro of caffè Sant’Eustachio. Beide zijn vlakbij het Pantheon te vinden, een bezoek aan het Pantheon kan dan niet ook niet zonder een bezoekje aan één van deze twee zaakjes. Er bestaat echter wel een groot verschil tussen beide. Bij caffè Sant’Eustachio voegen ze altijd suiker toe. Wanneer je dit niet wenst moet je dit vooraf kenbaar maken.

Mijn eigen favoriete zaakjes zijn Angelina (vlakbij fontana di Trevi) en i dolci di nonna Vicenza (vlakbij Campo di Fiori). Bij beide is er ook ruimte om de koffie zittend te drinken en tegelijkertijd ook te kunnen genieten van een taartje of andere dolci of juist even wat te lezen en/of te schrijven. Een bezoek aan i dolci di nonna Vicenza kan echter niet zonder het proeven van hun ijs. Slechts keuze uit vijf smaken maar zoooo lekker…….

Een gedachte over “caffè, caffè, caffè

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s