Romulus en Remus, het stichtingsverhaal van Rome

Op 21 april heeft Rome zijn 2769ste verjaardag gevierd. En met zoveel verhalen in Rome kent ook het stichtingsverhaal een liefdesdrama over een liefde die niet had mogen plaatsvinden maar waar we tot de dag van vandaag nog over praten.

Voor de oorsprong van Rome wijken we uit naar de (oude) stad Alba Longo, een stad die ten zuidoosten van Rome lag. In 700 voor Christus was koning Numitor aan de macht. Dit was echter tot grote weerstand van zijn broertje, Amulius. Amulius wilde zelf graag regeren en heeft om die reden zijn broer, de koning, en zijn neefje, de troonopvolger, vermoord. In zijn strijd om zelf koning te worden had Amulius besloten om zijn nichtje Rhea Silva wel in leven te houden. Wel werd zij ‘verbannen’ naar de cultus van Vesta en werd een zogenoemde Vestaalse maagd. Dit hield in dat zij niet mocht trouwen en zeker geen kinderen mocht krijgen, hierdoor zou zij niet in staat zijn troonopvolgers op de wereld te zetten en was zij voor Amulius geen bedreiging meer. Het in leven houden van Rhea Silva is achteraf geen goede zet gebleken.

Mars en Rhea Silvia

Het is namelijk oorlogsgod Mars geweest die verliefd op haar werd. Nadat hij had gehoord van het verhaal van koning Numitor en Rhea Silva besloot hij de mooie Rhea Silvia te willen ontmoeten. Mars zag haar voor het eerst toen zij in de tuin wandelende en was direct verliefd. In het geheim bracht Mars nachtelijke bezoekjes aan Rhea Silva. De liefdesrelatie heeft geleid tot een zwangerschap. Rhea Silva heeft haar zwangerschap voor haar oom, koning Amulius, echter niet verborgen kunnen houden. Koning Amulius besloot dat Rhea Silva gevangen genomen moest worden. Gedurende de gevangenschap zijn de tweelingbroertjes Romulus en Remus ter wereld gekomen. Na de geboorte van de tweeling is Rhea Silva, alsnog, ter dood veroordeeld. Ook de tweelingbroers werden ter dood veroordeeld. Maar op dat moment maakte koning Amulius wederom een verkeerde inschatting.

Koning Amulius wilde zelf zijn handen niet vuil maken en gaf opdracht de jongens in de rivier de Tiber achter te laten. De slaven van Amulius voelde echter enige medelijden met Rhea Silva en haar kinderen en besloten de kinderen niet te vermoorden maar in een mandje in de rivier achter te laten. Het mandje met de kinderen is met de stroom meegegaan en later blijven steken in een rivierbedding, daar zijn de jongens gevonden door een wolvin. Het zou Mars, de vader van de kinderen, zijn geweest die de wolf richting de kinderen heeft gestuurd om hen veilig te houden. Nadat de wolvin de kinderen tot op zekere leeftijd had gezoogd is de zorg van de jongens overgenomen door een herder en diens vrouw.

Pas jaren later heeft de herder aan zijn ‘zoons’ durven te vertellen wat hun achtergrond was en werd het voor Romulus en Remus duidelijk dat zij afstammelingen waren van koning Numitor. Gezamenlijk zijn zij in opstand gekomen tegen koning Amulius en hebben zij hem verdreven. Om deze gebeurtenis kracht bij te zetten besloten zij, op de plek waar zij als baby’s gevonden waren, een nieuwe stad te stichten. De jongens, die tot dat moment alles samen deden en samen beslissingen maakten, konden het niet eens worden wie over de nieuw gestichte stad mocht gaan heersen. De ruzie tussen de broers is geëindigd in het gegeven dat Romulus zijn broer Remus heeft vermoord en de stad naar zichzelf heeft vernoemd, Rome.

Symbool RomeTot de dag van vandaag wordt je in de stad nog altijd herinnerd aan dit (liefdes) verhaal. Op een aantal plekken in de stad vindt je beeltenissen van de wolvin die twee kinderen zoogt. Op deze manier zal het verhaal nooit vergaan en blijft dit beeld het symbool van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s