Triumphs and Laments – a project for Rome

Sinds een aantal weken is er veel bedrijvigheid te zien langs een deel van de oevers van de Tiber, specifiek gezegd vanaf de Ponto Sisto tot Ponto Mazzini. Tot voor kort was het voor mij niet helemaal duidelijk wat er nu aan de hand was maar nu is duidelijk dat er wordt toegewerkt naar 21 april aanstaande. Op deze datum viert Rome de stichting van de stad. Aanstaande donderdag zal dat de 2769ste verjaardag van Rome zijn. En om dit te vieren is de Zuid Afrikaanse kunstenaar William Kentrigde gevraagd de geschiedenis van Rome weer te geven in twee dimensionale kunst op een muur van 500 meter breed. (Kentrigde is een bekend kunstenaar die bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties maakt. Een terugkerend thema voor hem is de sociale ongelijkheid in Zuid- Afrika).

Voor dit project is het thema de geschiedenis van Rome. Deze worden door beeltenissen op de muur langs de Tiber op een niet chronologische volgorde weergegeven. Wandelend langs de piazza Tevere, zoals de oevers ook wel worden genoemd, moet je soms je nek verrekken om de kunstwerken goed te bekijken. De muren rijken hier zeker tot tien meter in de hoogte en het is juist die hoogte die maakt dat de kunstwerken echt tot leven lijken te komen. Zo is er een afbeelding van het ‘logo’ van Rome, de tweeling Romulus en Remus te samen met een wolvin te zien. Maar ook afbeeldingen van Julius Ceaser (eerste eeuw voor Chr) , Marcus Aurelius (keizer uit de tweede eeuw na Chr. grondlegger voor het bouwen van de stadsmuur) en Giordano Bruno (filosoof, priester in de 16 eeuw na Chr. die door de toenmalige Paus ter dood is veroordeeld) komen voorbij.

Wat Wiliam Kentrigde heeft gedaan lijkt bijna te simpel voor woorden. In de stad waar de auto’s en vespa’s hun motoren laten ronken en veelvuldig hun uitlaatgassen verspreiden gebruikt Kentrigde nu een zeer biologische manier om zijn kunst tentoon te stellen. Kentrigde is (te samen met honderden vrijwilligers) te werk gegaan met grote sjablonen die tegen de muren zijn gezet om de muur eromheen als het ware schoon te maken van de vuiligheid die zich de afgelopen jaren op de muren heeft vastgezet. Wat overblijft is een twee dimensionaal beeld die op de muur tot leven komt.

IMG_6474

Deze geheel natuurlijke wijze maakt dat de Romeinen en haar gasten hier voor de aankomende maanden, en mogelijks zelfs jaren, van kan genieten. Met de tijd zullen de weergaves vervagen. Rome wordt vaak omschreven als een soort openlucht theater, en dat is zeker waar en vanaf donderdag 21 april is Rome een kunstwerk rijker. Op deze datum zal het kunstwerk met ondersteuning van licht en muziek officieel worden geopend. En daar ga ik zeker proberen bij te zijn, de beelden zullen dan helemaal tot leven komen en zal een ieder mee nemen in een ware reis door de tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s