Gianicolo

Zoals bij vele bekend is Rome gebouwd op zeven heuvels. Voor degene die eerder in Rome is geweest is het ook bekend dat er veel meer heuveltjes te vinden zijn in deze stad dan de beroemde zeven. Eén van de, nog redelijk onontdekte, is de Gianicolo (Janiculum naar het Nederlands vertaald). Door sommige wordt deze de 8ste heuvel genoemd omdat de stadsmuren van Rome, gebouwd in de 3de eeuw na Chr. rondom deze heuvel is gebouwd. Deze prachtige heuvel ligt aan de ‘andere’ kant van de Tiber, aan dezelfde kant alwaar Vaticaanstad zich bevindt en onder andere via de wijk Trastevere kan je deze heuvel bereiken. In mijn ontmoetingen met toeristen in Rome kom ik er steeds meer achter dat deze heuvel helemaal niet zo bekend is bij de toeristen en dat is zonde want het is zeker de moeite waard om de klim naar boven te maken. En voor de niet-klimmers onder ons…. Er gaat ook een bus.

Boven aan de top van de heuvel kom je uit op het piazzale Garibaldi. Duidelijk herkenbaar aan het grote standbeeld ter ere van Signore Garibaldi. Hij staat bekend als grondlegger van de Italiaanse eenheid in 1871, oftewel hij ging tegen de paus in en vormde het land zoals we deze nu kennen, met Rome als hoofdstad. Bij het standbeeld is tevens, als eerbetoon aan Rome, de Romeinse wolvin met de tweeling Romulus en Remus afgebeeld. Maar het ruiterstandbeeld is niet het enige wat deze heuvel bijzonder maakt. Natuurlijk heb je vanaf hier ook weer een fantastisch uitzicht over de stad en kan je bij de uitzichten over Rome je gedachte weer de vrije loop laten. Maar net onder het ruiterstandbeeld van Garibaldi bevindt zich een lager gelegen plateau. Op dit plateau vindt dagelijks een korte ceremonie, onder leiding van een drietal soldaten, plaats. Om 12:00 uur wordt hier, naar goed gebruik sinds 1 december 1847, een kanonschot (een losse flodder natuurlijk) afgeschoten. Vroeger gebeurde dit bij de Engelenburcht maar sinds 1904 vindt dit plaats op de Gianicolo. Het afschieten van een kanonskogel had vroeger als doel om alle klokken gelijk te zetten en alle kerkklokken dus op hetzelfde moment te laten luiden. Het afschieten van het kanon wordt nu gedaan als eerbetoon aan vroegere tijden. 3,2,1…. BAM!!

Wanneer je met de bus de heuvel bent opgegaan heb je slechts nog maar één kant van de heuvel gezien. En een wandeling naar beneden is meer dan de moeite waard. Een niet te missen stop is dat fontana dell’ Aqua Paola. Een grote fontein gebouwd in de zestiende eeuw. Zoals bijna alle gebouwen, fonteinen en dergelijke is ook deze gebouwd in opdracht van een paus. De opdracht tot het bouwen van de fontein had te maken dat er op de heuvel geen plek was waar de bewoners schoon drinkwater konden krijgen. Klinkt als een genereus gebaar van de paus maar om de bouw te financieren heeft de paus de ‘belastingen’ verhoogd op onder andere wijn. Het moge duidelijk zijn dat de bewoners hier minder blij mee waren. Los van het geld wat de paus ontving van de burgers heeft hij, voornamelijk bij het Forum Romanum, stenen en marmer gestolen om de bouw compleet te maken. En alle toeristen zich maar afvragen waarom sommige gebouwen er slechts nog maar voor de helft staan…..

Door de weken heen leer ik Rome en zijn verhalen steeds beter kennen. Onontdekte plekken worden bekend en tonen hun eigen verhalen. Deze stad blijft mij verbazen en verwonderen! Dus nog altijd La Dolce Vita…..

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s