I Dolci Passi

Wandelend en dwalend door de mooiste wijkjes van Rome. Hoe mooi is het als je een aantal passies dan kan delen met elkaar. Kort na mijn aankomst in Rome heb ik kennis mogen maken met Rosalie. Een Nederlands meisje die veel gelijkenissen met mij heeft aangaande het niet goed onder woorden kunnen brengen wat Rome nou juist zo bijzonder maakt. Maar middels haar i dolci passi tours (de zoete stapjes) probeert zij haar liefde voor Rome onder woorden te brengen en neemt zij toeristen mee op een wandeltour door een klein deel van de stad.

Afgelopen week kregen vriendinnetje Carine en ik een privé tour om op deze manier ook onze ervaringen over het ‘gidsen’ met elkaar te delen. Rosalie combineert haar wandel tours met een andere passie, en dat is eten. En laten wij daar nou ook gek op zijn. Omdat de tours wandelend worden volbracht geeft het de tijd en ruimte om een wijk goed te ontdekken, bezichtigen en onszelf weer te laten verbazen en te verwonderen. Al wandelend kwamen we op, ook voor ons, nog onbekende plekken van Rome. De joodse ghetto en Trastevere zijn twee wijken die, ondanks dat zij door de rivier de Tiber worden gescheiden, goed met elkaar te combineren zijn. De joodse ghetto ademt nog hun honderden jaren geschiedenis uit door de authentieke restaurantjes en delicatessen zaakjes. Vanaf de zestiende eeuw werden de regels voor joden strenger en maakte de Paus meer dan duidelijk dat hun geloof niet werd gerespecteerd, zij werden gedwongen om zich te bekeren tot het katholicisme. De joden werden verplicht zich enkel in deze wijk te begeven en ook hun handelswaar werd ingeperkt. Hier en daar op de muren vindt je nog aanwijzingen van de tijd dat de joden hier hebben gewoond. En zoals zoveel plekken in Rome kent ook deze wijk een mooi liefdesverhaal die gepaard gaat met dramatiek en mogelijk wat hoogmoed. Al wandelend hebben we nog mogen snoepen van een typische delicatesse, pizza deeg gevuld met noten en spijs.

De oversteek naar de wijk Trastevere kan vanuit de joodse ghetto middels de oudste brug van Rome. Trastevere betekend dan ook letterlijk ‘aan de andere zijde van de Tiber’. Het is een wijk die in de volksmond vroeger ook wel de ‘volkswijk’ genoemd werd. Slingerende straatjes, verstopte restaurantjes en kerken en onverwacht mooie hofjes waar de was droogt wappert nemen je mee weg van de drukte van de stad. Het voelt als een klein dorpje in plaats van een stad. Eén van de verstopte pareltjes in deze wijk is een koekjesfabriek!! Zo’n eentje waar je, als je binnen komt alles wil proeven en alwaar de bakkers je met een grote glimlach vol trots willen helpen.

Al met al voor ons een zeer geslaagde wandeling en een grote dank aan Rosalie om ons kennis te laten maken met deze onontdekte plekken…..

(voor iedereen die benieuwd is geworden naar de tour van Rosalie, zij is te vinden op Facebook “i dolci passi”)
Advertenties

Een gedachte over “I Dolci Passi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s