Fine settimana italiano

Een weekendje weg in Italië is zo mogelijk nog meer een luxe dan in Nederland. En zeker als ik een weekend mag doorbrengen in Montecatini, een klein dorpje in Toscane. Mijn lieve vriendinnetje Carine bevindt zich regelmatig in dit kleine dorp en runt daar een heus olijven festijn.

Maar het dorpje Montecatini heeft iets magisch, het betovert je. Volgens de inwoners telt het dorpje zelf niet meer dan 600 inwoners, iets wat beangstigd kan werken voor een stadsmeisje maar hier als een warme deken voelt. Het dorp telt verder één bakkerij, één bar, een dorpsplein alwaar de mannen in de zomer zich aan de ene kant bevinden en de vrouwen aan de andere kant. Wat vooral opvalt bij de inwoners is hun gastvrijheid, vriendelijkheid en toegankelijkheid. Maar mogelijk ook door de ligging van het dorp en het huis van Carine, op een berg, wordt je betovert door de natuur die je om je heen ziet en de ruimte die je hierdoor voelt. Maar ook de geur, alles ruikt fris, nieuw en vers. Mogelijk ingegeven door het feit dat het strand op een  klein half uurtje rijden te vinden is. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de stilte…. de intense stilte die daar zo goed te verdragen is maken de plek bijzonder magisch.

De dag in Montecatini begint voor de inwoners in de bar alwaar een espresso (of cappuccino) met dolci wordt genuttigd. Goed voorbeeld doet volgen dus de afgelopen dagen zijn ook wij de dag zo begonnen. Gevolgd door een lunch, aperitvo en diner, en dat dan een aantal dagen achter elkaar. Volgens goed Italiaans gebruik staat zo’n weekend in het teken van eten en praten over eten. Zaterdagavond werden we ‘getrakteerd’ op een diner in één van de plaatselijke restaurants. Een lange tafel met een gezelschap van ongeveer twintig man maakte het een ware galbani/bertoli reclame. Verse vis in allerlei vormen werden zowel in de pasta als bij de secondo (hoofdgerecht) geserveerd zoals alleen dat in Italië kan. Afgemaakt met een mooie witte wijn. Lege glazen lijken een ‘doodzonde’ in dit dorp en achteraf hebben we ons allemaal afgevraagd hoeveel we nou wel of niet gedronken hadden. Maar juist aan deze tafel voel je de gastvrijheid, de betrokkenheid en interesses van de bewoners. Al begrijpen we ook dat de aanwezigheid van vier Nederlandse dames aan tafel al voor genoeg ophef in het kleine dorpje zorgt.

Afgelopen weekend hebben we gesproken over ‘the Italian dream’. Eerlijk is eerlijk, afgelopen weekend was zoals deze alleen in je dromen voorbij komt…..

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Fine settimana italiano

  1. Heerlijk zo’n weekend. Om jaloers op te worden, maar om Italië te leren kennen en vooral de inwoners, gewoon een must! Ik denk dat het niet te vergelijken is met de mensen uit Rome. Prachtig om te lezen. Ga zo door. Ik verheug me nu al op je volgende avontuur😄😄💋💋💋

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s