Neve a Roma??

Na verscheidene uitgebreide maaltijden vol met pasta’s en wijnen was het tijd om weer even wat actiefs te ondernemen. Dus een redelijke ‘lazy’ zondag bracht mij, in mijn hardloop schoenen, in een van de mooiste parken van Rome, Parco della Caffarella. Dit park hoort bij de Via Appia (de oudste weg van de wereld) en is een beschermd natuurgebied.

Al lopend, genietend en nadenkend over een thema voor mijn volgende blog werd de eerst zo mooie blauwe lucht hier en daar al wat donkerder. In de stad die bijna 2500 zonuren en 89 dagen neerslag per jaar telt, beschreven wordt als een klimaat met warme zomers en milde winters werd ik overhalen door natte sneeuw!! Een glimlach en een lachbui over dit schitterende moment kon ik niet onderdrukken. Het was kort maar schitterend om half in de zon, half in de natte sneeuw in Rome te lopen.

Maar…. sneeuw in Rome, kan dat? Bij thuiskomst leerde een zoektocht over het internet mij dat slechts 1% van de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw is en als het een keer sneeuwt het meestal beperkt blijft tot natte sneeuw. Al lezende bedacht ik mij dat ik onlangs met mijn huisgenoot had gesproken over sneeuw in Rome. En had hij niet gezegd dat het zeldzaam is maar wel voorkomt? En ja, een verdere speurtocht leerde mij dat er in februari 2012 een heuse sneeuwbui over de stad heeft getrokken die het dagelijkse leven van Rome voor enkele dagen in zijn greep heeft gehouden. Geen metro, treinen en winkels die geplunderd werden.

Naast deze enigszins geruststellende cijfers ben ik ook tot de ontdekking gekomen dat het elk jaar op 5 augustus sneeuwt in Rome, en wel in de Santa Maria Maggiore. Een legende vertelt het verhaal van een zekere Johannes van Rome en zijn vrouw. Op 5 augustus 356 hadden zij dezelfde droom. In de droom kregen zij van Maria de opdracht een nieuwe kerk te stichten op een van de zeven heuvels van Rome, de plek van deze nieuw te bouwen kerk zou worden aangegeven door sneeuw. De droom is voorgelegd aan de toenmalige paus en deze beweerde exact dezelfde droom te hebben gehad. De paus, Johannes en diens vrouw vonden op de heuvel Esquilijn sneeuw in de vorm van het fundament van een kerk, waarop direct gestart is met de bouw van de kerk. In 432 werd deze kerk herbouwd, dit werd de Santa Maria Maggiore oftewel één van de zeven pelgrimskerken en één van de vier pauselijke basilieken van Rome. Om Maria te eren en ter nagedachtenis van deze gebeurtenis worden er jaarlijks op 5 augustus witte bloemen blaadjes van boven in de kerk naar beneden los gelaten.

Sneeuw in Rome blijkt dus een jaarlijks terugkerende gebeurtenis en kent zoals zoveel in Rome ook een bijzonder verhaal……

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s